Часник – це дворічна рослина, яка культивується людиною вже декілька тисячоліть та знайшла своє призначення в кулінарії та медицині. 

Походження часнику

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Найближчий “родич” часнику – цибуля, оскільки обидві культури мають спільного предка – дикий вид цибулі під назвою Allium longicuspic, що росте в передгірних районах Середньої Азії, Афганістану та Індії. Приблизно 5000 років тому тодішні мешканці цих територій почали окультурення рослини, дикорослий вид якої і досі знаходить застосування у місцевій кухні.  Згодом через Середземноморський і Кавказько-Карпатський регіони культурні види часнику поширились по всьому світу.

Часник – надзвичайно пластична рослина, тому селекція відбувалась методом відбору. Всі ранні сорти часнику випускали так звану “стрілку” і лише з часом селекціонери отримали сорти, які не дають квітконосного стебла. Крім того, існує проміжний тип часнику – креольський, який може як випускати квітконос, так і не випускати. 

Як правило, сорти часнику з квітконосом є столовими – вони містять 2-4 мг ефірного масла на 1 кг очищених зубчиків. В свою чергу, сорти часнику, які не випускають “стрілку”, переважно є технічними – містять 5-9 мг на 1 кг зубчиків.

Найдавнішу згадку про часник можна знайти в біблійному тексті про часи перебування євреїв в Єгипті:

… Ізраїлеві сини стали плакати з ними та говорити: “Хто  нагодує нас м’ясом? Ми згадуємо рибу, що їли в Єгипті задарма, огірки й дині, і цибулю, і часник.

Біблія (Числа 11:4 – 11:5).

В давньому Єгипті часник входив в обов’язковий раціон будівничих пірамід та воїнів, тобто вже в той час він був не лише пряністю, а використовувався як загальнозміцнюючий засіб

А оскільки хвороби людей в давні часи вважали проявом злих дій різноманітної нечисті, то часнику стали приписувати магічну силу. Так, археологи знаходили часничини всередині або на очах мумій. 

Панацея від усіх хвороб?

Чи й  справді регулярне вживання часнику захищає від різноманітних хвороб, в першу чергу бактеріальних інфекцій? 

Всесвітня організація здоров’я зазначає, що часник є корисним для здоров’я продуктом, що має певні антибактеріальні властивості. Але щоб ці властивості проявилися, треба дотримуватися деяких інструкцій.

Часник має свій характерний запах і смак, а також бактерицидні та фунгіцидні властивості завдяки ефірному маслу під назвою аліцин, яке утворюється лише в процесі механічного руйнування клітин часнику. Справа в тому, що часник не містить цієї органічної сполуки як такої: аліцин утворюється з алііну (в цитоплазмі) та ферменту аліінази (у вакуолях). При механічних ушкодженнях клітини часнику руйнуються, а їх компоненти починають взаємодіяти, в результаті чого і утворюється аліцин, який називають природнім антибіотиком

Важливо відзначити, що часник має невисоку термічну стабільність: він повільно руйнується при кімнатній температурі  та дуже швидко при термічній обробці. 

Тому, якщо ви хочете отримати користь від споживання часнику, дотримуйтесь двох головних правил.

Головні правила

  • Часник треба їсти лише сирим.
  • Часник обов’язково необхідно розжувати. Якщо ви проковтнете його цілим, то аліцин просто не утвориться. 

Разом з тим, не потрібно переоцінювати значення часнику в профілактиці бактеріальних інфекцій. У одному невеликому клінічному дослідженні щоденна висока доза екстрагованого аліцину (у 20 разів більше, ніж у зубчику часнику) показала ефективність для запобігання застуди. Але поки що його ефективність при лікуванні інфекцій залишається нез’ясованою.   

Цікаві факти про часник 

1.  Найбільшим виробником часнику є Китай, де вирощується 78% світового врожаю часнику (в 2018 році це було 22,3 млн. т).  Частка Індії, яка займає друге місце в рейтингу виробників часнику, становить лише 6%, в трійку також входить Бангладеш – 1,6%. 

В Україні в 2018 році зібрали 187 тис. т часнику, що становило 0,66% від світового врожаю. 

2.  В залежності від сорту часнику, його цибулина може складатися від 2 до 50 зубчиків

3. Часник містить сполуку N-пропіл дисульфід, яка є надзвичайно токсичною для тварин, в тому числі вона викликає гостру анемію у собак і котів. Часник (як і цибулю) не можна давати своїм домашнім улюбленцям в жодному вигляді.

4. Назва американського міста Чикаго походить від індіанського слова shikaakwa, що означає дика цибуля або часник.

5. Популярний в азійських країнам чорний часник утворюється із звичайного білого часнику під дією теплової ферментації. Кінцевий продукт втрачає характерний гіркий часниковий присмак і стає солодким.  

6.  Іспанське місто Лас-Педрон’єрос вважається світовою столицею часнику завдяки поєднанню кліматичних умов і якості ґрунтів для вирощування фіолетового часнику.  З 1973 року в місті проводиться міжнародний фестиваль часнику,  а в місцевих ресторанах можна скуштувати  морозиво з часнику

7.  Часник містить вітаміни B1, B2, PP, каротин і D, а також важливі для людського організму елементи – кальцій, фосфор, сірка, йод, селен. При цьому, річна норма часнику складає всього 1 кг на людину. 

8. У Давній Греції часник називали смердючою трояндою. Атлети на Олімпійських іграх використовували часник як допінг, оскільки вважалося, що він робить людину сильнішою, знімає втому та захищає від магії. 

9. В українській міфології часнику приписувалися протилежні значення: захисне – від хвороб та нечистої сили, але у декого він вважався і «бісівським зіллям». 

Часничини клали до колиски немовляті або під подушку дорослій людині, щоб запобігти безсонню. Але при цьому різкий запах рослини призвів до появи своєрідних забобонів. Наприклад, що ангел не залітатиме до хати, де увечері їли часник. 

Вираз «товкти на когось часник» означає задум якоїсь лихої справи: «Вже на мою голову чорти часник товчуть». Ще один фразеологізм «втерти часнику» означає побити когось: «От зараз як втру тобі часнику, то знатимеш». 

10. Вампірів відлякує запах часнику, але це не точно. 

Юрій П.