кульбабове вино рецепт

Таку рослину як кульбаба знає кожен, а ось про її корисність знають не всі. З давніх часів цю рослину називають “еліксир життя”. Кульбаба містить в собі золотий запас найкорисніших елементів.

До Всесвітнього дня кульбаби пропонуємо вам випробуваний рецепт кульбабового вина. Якщо ж ви не розумієте в чому сенс такого вина, то радимо прочитати чудову книгу Рея Бредбері «Кульбабове вино». Тільки не баріться, зараз саме час збирати кульбаби для вина.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Візьмеш літо в руку, націдиш літа в келишок (звісна річ, у манюсінький, у найменший, який є, щоб тільки крапелиночка вмістилася), а тоді піднесеш до рота, скуштуєш — і воно враз розтопить зимовий холод у твоїх жилах…

Рей Бредбері «Кульбабове вино»

Інгредієнти

  • квіти кульбаб – 1 л, банка
  • апельсини – 2 шт.
  • лимони – 2 шт.
  • родзинки – 1 ½ ст. л.
  • вода – 3 л
  • цукор 500 г
  • кульбаби 200 г

Покрокова інструкція (8 кроків)

  • Зібрати квіти кульбаб при сонячному світлі, коли вони відкриті.
  • Відділити жовті пелюстки від зеленої “чешечки”. Зручно робити, якщо двома пальцями натиснути на “чашечку” начебто вичавлюючи пелюстки, а другою рукою витягати пелюстки.
  • Скласти їх в літрову банку, пересипавши цукром.
  • Коли суцвіття пустять сік, це станеться на 2-3 день, додати склянку холодної кип’яченої води і залишити ще на 3-4 дні.
  • З апельсин і лимонів вичавити сік і покласти родзинки.
  • Настій процідити і додати сік з родзинками. Довести обсяг холоднії кип’яченої води до 3-х літрів. Накрити марлею і залишити для первинного бродіння.
  • Тільки-но почалося бродіння поставити під гідрозатвор.
  • Коли процес бродіння закінчиться, розлити по скляних пляшках, герметично закрити і помістити в темне місце на 4-6 місяців.

Декілька порад

  1. Збирайте квіти в сонячну погоду, коли вони найбільш розкриті.
  2. Не збирайте кульбаби вздовж доріг. Вони вбирають важкі метали з автомобільних викідів і можуть бути небезпечні для вживання.
  3. Не мийте квіти перед замочуванням. Так ви збережете пилок.

Кульбабове вино – напій рідкісний, ним ви зможете здивувати своїх друзів і близьких. Чим довше він буде витриманий, тим вишуканіший буде смак. Спробувати звичайно можна вже через декілька тижнів після закінчення бродіння, але все ж краще дати вину настоятися, тоді колір буде світло-бурштиновий, а смак буде більш витончений.

Кульбабове вино. У самих цих словах учувався смак літа. Те вино й було спіймане і закорковане в пляшках літо. І тепер, коли Дуглас знав — достеменно знав, — що він живий, що на те він і ходить по землі, аби бачити й відчувати увесь навколишній світ, йому здавалося цілком слушним запечатати й зберегти бодай частку свого нового знання і цього особливого врожайного дня, — щоб десь у січні, зимової днини, коли валитиме рясний сніг, тижнями не прозиратиме сонце і, можливо, сьогоднішнє чудо трохи призабудеться, відкоркувати пляшку і враз усе пригадати. Адже це літо мало стати літом нежданих чудес, і йому хотілося всі їх зберегти й позначити, так щоб потім, як тільки забагнеться, він міг спуститися навшпиньки в цю вогку сутінь і сягнути рукою до полиці…

Рей Бредбері «Кульбабове вино»

Більше смачних та корисних рецептів дівіться на телеграм-каналі LOW CARB ZONE